Doğru Zannedilen Yanlışlar..


Doğru Zannedilen Yanlışlar..

Halkın zihnine yer etmiş öyle yanlışlar var ki.. Kulaktan duyduklarımızı ilim zannedip uyguluyor ve telafisi hayli zor illetlere kapı açıyoruz.. Dikkat! Doğru sandığımız yanlışların (tıbbî açıdan) en azından bir kısmını bu yazı serimizde ele aldık..

1- İlaç kullandıktan sonra tansiyonum normal seyretmeye başladı. O halde ilaçlarımı kesmeliyim.
Yanlış: Yüksek tansiyon ilaçlarla yok edilmez, ancak kontrol edilir. Bu nedenle ilaçları düzenli ve kesmeden kullanmak gerekir. İlaç kullanımı esnasında tansiyonun normal olarak ölçülmesi o ilacın etkisi sayesinde olduğunu gösterir. Eğer ilaç kesilirse tansiyon tekrar ilaç etkisi olmadığı için yükselmeye başlayacaktır. Yüksek tansiyon için verilen ilaçların doz ayarlamalarını daima hekiminize danışarak belirleyiniz.

2- Herhangi bir şikayetim yok; o halde tansiyonum normal.
Yanlış: Yüksek tansiyon hastalarında genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, boyun ve ense ağrıları, kulaklarda uğultu veya çınlama gibi şikayetler görülmektedir. Ancak birçok hastada bunların hiçbirisi görülmeyebilir. Aslında bu tür şikayetler vücudun bir alarmıdır. Kişiyi doktora yönlendirir. Alarmın olmaması daha tehlikelidir. Bundan dolayı bir kişi herhangi bir rahatsızlık hissetmese de zaman zaman tansiyonunu ölçtürmeli veya bir hekim kontrolünden geçmelidir. Bilindiği gibi yüksek tansiyon başta kalp olmak üzere beyin, göz ve böbrekleri bozan en önemli hastalıkların başında yer almaktadır.

3- Grip aşısı gribe yol açar.
Yanlış: İnsanlar özellikle sonbahar ve kış aylarında sıklıkla ateş olmaksızın burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma, öksürük, halsizlik gibi yakınmaları grip geçiriyorum diye tanımlarlar. Aslında bu tür belirtileri soğuk algınlığı veya nezle olarak kabul etmek gerekir. Halbuki grip belli virüsler tarafından oluşturulur ve mutlaka ateş vardır. Hatta ateş 39 dereceye kadar ulaşabilir. Grip aşıları ölü grip virüslerinden üretildiği için gribe kesinlikle yol açmaz.

4- Bol C vitamini kullanmak gripden korur.
Yanlış:C vitamini vücut direncini arttıran bir vitamindir. Düzenli alınırsa hastalıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Grip virüsünün bulaşmasını ve çoğalmasını engellemez. Gripden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır.

5- Beyaz ekmek daha sağlıklıdır.
Yanlış: Beyaz ekmek yapımında beyin, sinir sistemi ve cilt sağlığı için önemli olan B2, B6, Niasin, Folik Asit ve Çinko miktarları azalmakta ve ekmekteki vitaminler bozulmaktadır. Bu yüzden beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı olan işlenmemiş tam buğday ekmeği yenmesi tavsiye edilir.

6- Ekmek kızartılınca kalorisi azalır
Yanlış: Ekmeği kızartmak veya kurutarak gevrek haline getirmek kalorisini azaltmaz, sadece içerdiği B grubu vitaminlerinin azalmasına neden olur.

7- Çok soda içmek zayıflatır.
Yanlış: Enerji ihtiyacı için vücutta birikmiş olan yağlar gerektiğinde yakılarak enerjiye dönüştürülür. Bu yakma hızlanırsa zayıflama başlar. Soda, sindirimi kolaylaştırdığı için özellikle yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir. Buna karşın yağ yakıcı bir özelliği yoktur.

8- Su ve Tuz Şişmanlatmaz
Yanlış: Şişmanlamak yağ depolarında aşırı artış demektir. Şişmanlattığı düşünülen su ve tuzun böyle bir etkisi yoktur. Çünkü bu maddeler yağlar gibi enerji değeri taşımazlar. Bazı kalp, karaciğer ve böbrek hastalılarında vücudun tuz ve su dengesi bozulur. Sonuçta vücutta ödem denilen şişmeler olur. Bu durum şişmanlama demek değildir.


Dr. Lütfi BARAN